MENU
FR
EMG investeert 8 miljoen EUR in innovatief, diervriendelijk en duurzaam slachthuis
16-11-2012
EMG investeert 8 miljoen EUR in innovatief, diervriendelijk en duurzaam slachthuis.
 
Moeskroen, 16 november 2012 – Zes maanden grondige renovatiewerkzaamheden en een investering van 8 miljoen euro maken van Euro Meat Group (EMG) één van de meest vooruitstrevende en performante runder- en paardenslachthuizen van België. Een revolutionair concept van snelkoeling en de meest geavanceerde slachttechnieken in combinatie met een permanente kwaliteitscontrole en een doorgedreven aandacht voor dierenwelzijn en ecologie zijn belangrijke troeven van het vernieuwde slachthuis. Het bedrijf telt vandaag 40 medewerkers.
 
Innovatie in functie van kwaliteit en voedselveiligheid
Na de overname in januari 2011 van het runderslachthuis van de familie Goemaere besliste EMG om het een volledige metamorfose te laten ondergaan. Het bedrijf werkt nauw samen met Flanders Meat Group (FLMG), dat slachthuizen exploiteert in Zele en Dendermonde. EMG draagt klantentevredenheid hoog in het vaandel. “We leggen onszelf bij het slachten hoge eisen op inzake kwaliteitscontrole, dierenwelzijn en respect voor het milieu”, zegt Johan Castelein, CEO van Euro Meat Group. “Enkel door te investeren in innovatie en kwaliteit kunnen we onze klanten op lange termijn de beste dienstverlening garanderen.”
 
Binnen EMG speelt voedselveiligheid een centrale rol in alle stappen van het slachtproces. “Euro Meat Group legt de lat inzake voedselveiligheid bijzonder hoog”, zegt dierenarts Luk Van Esbroeck, algemeen directeur van EMG en verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. “Wij stellen onze interne kwaliteitscontroles voortdurend in vraag. Iedere medewerker van ons slachthuis moet zich strikt houden aan strenge voorschriften. De aandacht voor veiligheid, hygiëne en dierenwelzijn mag nooit verslappen. Het bedrijf behaalde in dit kader dan ook het Comeos Food High Level Certificaat en het Certificaat voor Autocontrole.” Het kwaliteitsproces begint bij het lossen van de veewagens, het stallen en bedwelmen van de dieren, het betrachten van de grootst mogelijke zorg en condities bij het slachten zelf, uitstekende koeling na slachting, vrijwel ongelimiteerde retracering, en uiteindelijk de nazorg van het hoogste niveau.
 
Revolutionaire snelkoelingtechnologie en vooruitstrevende slachttechnieken
Doorheen het hele productieproces speelt hygiëne een belangrijke rol. Om dit te waarborgen heeft Euro Meat Group onder andere een uniek sterilisatiesysteem ontwikkeld op basis van een gesloten kringsysteem, dat reiniging van de messen met stoom van constante temperatuur garandeert. Elke werkpost beschikt over minimaal één zo’n systeem.
 
Teneinde het kiemgetal na slachting zo laag mogelijk te houden met behoud van de kwaliteit van het vlees heeft Euro Meat Group in samenwerking met bio-ingenieurs van de KU Leuven (Faculteit Bio wetenschappen) en UGent (Laboratory for Animal Nutrition and Animal Product Quality), Europees expert Prof. Dr. Volker Thran, het bedrijf Axima Refrigeration, en de toezichthoudende overheden een uniek en revolutionair koelsysteem ontwikkeld. Als voorzitter van het onderzoeksproject Chillmeat rond optimalisering van koeling van runderkarkassen speelt Luk Van Esbroeck een toonaangevende rol op het vlak van innovatieve koelingssystemen.
 
Optimale retracering
Ook van groot belang voor de voedselveiligheid is een goed retraceringssysteem van vork tot riek, en dit doorheen alle stadia van het slachtproces. Euro Meat Group staat via haar op maat gemaakte elektronicasysteem in permanente communicatie met haar klanten en de overheden, en verschaft hen op geautomatiseerde wijze zeer snel en nauwkeurig gegevens over aangifte, slachting en expeditie. Desgewenst kunnen deze gegevens zelfs van jaren terug tot in detail opgevraagd worden. Bovendien bezorgen ze hun klanten proactief extra gegevens zoals geconstateerde mankementen en anomalieën, zowel ante- als post-mortem. Dit is belangrijke informatie die bijdraagt tot een optimaal inkoop- , prijs- en kwaliteitsbeleid van de klant. Vanzelfsprekend wordt het eindproduct altijd afgeleverd met de nodige etikettering en gezondheidsmerken en voldoet ze aan de lastenboeken van de geauditeerde kwaliteitslabels en certificaten.
 
Dierenwelzijn
Omdat dierenwelzijn bovenaan het prioriteitenlijstje van EMG staat, is de stalconstructie van het nieuwe slachthuis zodanig ontworpen, dat een maximale passieve ventilatie steeds voor goede koeling en comfort zorgt. De stalvloer is verder over de gehele oppervlakte voorzien van een antislip toplaag om te voorkomen dat de dieren uitglijden. De opstalmogelijkheid bestaat uit meer dan 100 individuele logetten, en verdere groepshuisvesting voor meer dan 200 dieren. De helling van de losplaats met zijgeleiding tot slot, is ook zo uitgevoerd, dat ze maximaal comfort en veiligheid voor de dieren biedt.
 
Duurzame infrastructuur
Euro Meat Group heeft zeer veel inspanningen gedaan om de impact op de omgeving te beperken. Zo wordt de warmte die ontstaat bij de koeling via een warmtewisselaar gebruikt om de sterilisatoren , de handwassers, de douchecellen en het reinigingswater op te warmen. Deze zijn ook allemaal voorzien van een timer om waterverspilling te voorkomen. Naast de klassieke isolatie heeft EMG voor extra isolatie gezorgd, door nog eens voorzetpanelen te plaatsen. Verder zijn de vloeren allemaal voorzien van een toplaag die, naast antislip, ook zeer goede reinigende eigenschappen heeft. Tot slot is het centraal reinigingssysteem zo ontworpen,
dat verspilling van zepen en desinfectantia onmogelijk is. 
 
Eveneens in het kader van duurzaamheid, streeft EMG ernaar om een zo hoog mogelijke graad van valorisatie van de nevenproducten te bekomen. Dat wat vroeger vernietigd werd en bijgevolg een balast was voor het milieu, krijgt nu vaak een voedingswaarde. 
 
Allround dienstverlening naar klanten
Als klantgericht bedrijf streeft EMG naar een langdurige samenwerking met zijn klanten, waarbij flexibiliteit en service belangrijk zijn. “Zo verlenen wij graag ondersteuning aan de klant bij audits of exportactiviteiten en zijn ook hun afnemers van harte welkom bij Euro Meat Group voor een bezoek of een toelichting van onze mogelijkheden en faciliteiten” aldus CEO Johan Castelein. “Wij kunnen het vervoer van vers vlees verzorgen, en zijn sterk in het op maat ontwikkelen van IT toepassingen die integratie van verschillende IT-systemen mogelijk maken.”